Šta je krema kod espresso kafe?

Krema Espresso Direkt

Šta je krema kod espresso kafe?

Krema je gust sloj ukusne pene u vašoj šoljici espresso kafe. To je kremasti deo kafe, koji vidimo na vrhu šoljice kod kafe bez mleka ili pre nego što uopšte dodamo mleko.

Espresso kafa bez kreme je kao i torta bez šlaga: vrlo sumnjiva i najverovatnije nije vredna ispijanja.


Šta je krema?

Krema je gust sloj pene na vrhu espresso kafe. Boja kreme može biti raznih nijansi braon, najčešće sa malim mehurima ili tamnim tačkicama. Krema nastaje kada voda prolazi kroz samlevenu kafu pod visokim pritiskom.

Krema espreso iz aparata
Voda pod pritiskom kreira kremu i izlazi iz aparata – tzv. “mišji repić”

Zašto je važna krema kod espressa?

Krema vam govori o kvalitetu vaše kafe. Ako vam se, dok pripremate kafu, pojavi krema, tada znate da je kafa sveža. Nakon pripreme, krema će se izdvojiti od kafe. Ovo se ne dešava sa starom bajatom kafom jer je ona razvodnjena i ne tako bogata. U slučaju da postoji krema kod starije kafe, ona će brzo nestati.

Lepa i postojana krema najčešće znači da je ekstrakcija kafe dobra i da mlaz nije previše tanak (naš šef proizvodnje Ivan Abramo mlaz zove “mišji repić”). Espresso je, inače, dosta gušći od drugih načina ekstrakcije.

Ovaj sloj kremaste pene je savršen vrh vaše doze kofeinske energije… 🙂 Stoga, uživajte u njemu i pazite na brkove od pene! 🙂 Krema je bukvalno mleko vaše kafe, pre nego što dodate bilo kakvo mleko!

Naš premijum Oro Nero blend daje kremu boje lešnika (ital. nocciola)

“Pravim ljubiteljima kafe, ne postoji alternativa za
sveže prženu kafu u zrnu.”

Ako ste pravi ljubitelj kafe i ispijanje kafe doživljavate kao istinski hedonistički ritual, ovo su naše tri osnovne preporuke za vas:

  1. Kupujte samo sveže prženu kafu u zrnu
  2. Čuvajte kafu u dobro zatvorenoj posudi, na suvom i tamnom mestu
  3. Meljite samo onu količinu kafe koja vam je potrebna za jednu pripremu

Delimo naša znanja o kafi sa vama. Pratite naš blog:

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor