Zašto je važno da kafa uvek bude sveža?

przionik.sveza kafa

Zašto je važno da kafa uvek bude sveža?

Kako dobiti najbolji ukus iz vaše kafe? Zašto je bitno da uvek koristimo svežu kafu i kako kafu održati što svežijom?

Veoma je jednostavno, ako želite zaista da iskusite kompleksne i zadivljujuće ukuse kafe, morate koristiti sveža zrna. Što duže zrna stoje, arome i ukusi kafe ubrzano nestaju.

Ako razgovarate sa poznavaocima kafe, uglavnom će vam reći da je kafa koja stoji dve nedelje na granici svežine i prihvatljivosti.

Čak se u nekim zemljama smatra i neispravnom za prodaju. Kada kafa užegne, a to se ubrzo i desi, doživećete gorko iskustvo.

Veoma je važno da kafu ispravno čuvate, daleko od izvora svetlosti i vlage. Odlažite je u specijalne vakuum posude. Naša preporuka je svakako Airscape posuda za čuvanje kafe koja će vam trajati dugo godina. I naravno, da kafu iskoristite u roku od 2-3 nedelje od datuma prženja, kako biste imali što bolje iskustvo.

Nažalost, većina kafe koja se služi i prodaje kod nas je bajata.

Razlog za to je masovna industrijska proizvodnja, vakuumiranje, prepakivanje na sumnjivim lokacijama, dodavanje ukusa i boje. Kao rezultat, kafa se (ne samo kod nas već i u svetu) zato uglavnom konzumira zbog kofeina, sa penom od mleka, šećerom i ukusima koji pomažu da se sakrije siromašan, ustajao i gorak ukus.

Svi navedeni postupci imaju dva cilja: da produže rok trajanja kafe u prodavnicama i da učine bajat ukus kafe dovoljno prihvatljivim da sa istom možemo početi dan.

Prvi korak da se ponovo iskuse složeni ukusi kafe je da imate mogućnost korišćenja sveže prženih zrna. Na našu i sreću mnogih ljubitelja kafe, u proteklih nekoliko godina u Srbiji postoji pomak u želji za sveže prženom kafom i mogućnosti da se dođe do iste, kako za lokalne kafeterije i ugostiteljske objekte, tako i za kućnu upotrebu. Mi u Espresso Direkt-u smo deo ovog trenda i verujemo da je dostupnost sveže pržene kafe ključ koji vodi do savršene šoljice kafe.

Naš ključni savet je, da biste bili sigurni da dobijate najsvežiju moguću kafu, da osigurate da na svakom pakovanju kafe koje kupite postoji datum ‘prženja’ a ne datum ‘isteka roka trajanja’ kafe.

Svaki pržioničar treba da zna da vam preporuči kada je njegova kafa najbolja za konzumaciju. Uobičajeno je: Dodajte dve nedelje na datum prženja i to je period tokom koga ćete dobiti najbolji ukus iz vaše kafe.

Tako naš šef pržioničar i majstor Ivan Abramo preporučuje da se njegovi blendovi za italijanski espresso konzumiraju između 15. i 45. dana od datuma prženja.

Sa dragim ljudima iz ovih kompanija delimo naše kafe

Svi uživaju u svežim kafama i osećaju se ornije i pozitivnije na poslu. Drago nam je da možemo sa njima da delimo naše kafe i da nas podržavaju u misiji da promovišemo sveže pečena zrna.

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor