Da li kafi može da istekne rok? Evo kako da čuvate svežu kafu.

Kafa u zrnu u posudi

Da li kafi može da istekne rok? Evo kako da čuvate svežu kafu.

Ukoliko zaista želite da kafa koju pripremate uvek bude najboljeg ukusa i aroma, onda je važno da znate kako na pravilan način da je čuvate.

Mnogo puta smo se zapitali da li zrna kafe mogu da se pokvare tj. da im istekne rok trajanja? Zrna kafe zapravo nemaju rok trajanja kao neke druge namirnice, a to znači da vam od bajate kafe neće baš pozliti (ili nešto još gore)…

Na većini pakovanja kafe koju kupujemo ne piše ono što je najvažnije – a to je datum kada je kafa pržena. Najčešće piše samo rok trajanja (2 godine). Ipak, dok uvozne industrijske kafe poznatih svetskih brendova stignu u Srbiju i do naše šoljice, uveliko je prošao onaj preporučeni rok od 15-45 dana za konzumaciju od datuma prženja.

Tako da taj faktor svežeg kod industrijskih kafa nije merodavan. Mi to volimo da uporedimo sa drugim proizvodima, tipa svežeg mesa iz lokalne mesare ili onog iz supermarketa konzerviranog i zapakovanog ko zna kada. Priznaćete, ono od vašeg mesara je neuporedivo boljeg ukusa. Deluje banalno, ali je zaista tako.

 

Ovo su pet stvari koje treba da znate kada nosite kafu na put, a one važe i za čuvanje kafe kod kuće ili u kancelariji.

 

Originalna kesa kafe je dovoljno dobra za očuvanje svežine kafe.
Originalna kesa naših kafa je dovoljno dobra za čuvanje svežine kafe ako se dobro umota

 

1. Originalno pakovanje kafe je dovoljno dobro.

Ukoliko recimo putujete na odmor, a upravo ste kupili pakovanje kafe, ono će biti sasvim OK za čuvanje kafe koja će ostati sveža ako podrazumevamo da koristite standardna pakovanja sa ventilom koji polako ispušta CO2 i sprečava da kiseonik prodre u kesu (***Potražite mali plastični ventil otprilike na sredini kesice bliže vrhu.***)

 

Naš savet: Nemojte lagerovati velike količine kafe koju ne možete da popijete 15 do 45 dana od datuma prženja. Umesto toga, kupujte češće manja pakovanja.

 

 

 

 

 

2. Zrna kafe su veoma, veoma osetljiva.

Zrna kafe negativno reaguju na četiri faktora: vazduh (oksidacija), temperaturu, svetlost i vlagu. Zato uzmite u obzir ove faktore kada razmišljate gde i kako da čuvate svoju kafu.

 

3. Nemojte unapred da meljete kafu.

Već smo dosta puta spominjali da kafa oksidira i gubi na kvalitetu vrlo brzo nakon mlevenja (15ak minuta). Ukoliko imate svoj mlin to je super, a ako pristaju da vam samelju kafu u lokalnoj kafeteriji ili pržionici, potrudite se da kupujete male količine koje ćete brzo upotrebiti.

 

Naša preporuka je da nikada ne kupujete (vakuumirane) mlevene kafe koje se mogu pronaći u supermarketima! Ako ste pak to prinuđeni da učinite, iskoristite kafu u roku od nekoliko dana. Kupujte i čuvajte kafu u zrnu, a ne mlevenu.

 

Sveža zrna za espresso kafu u posudi.
Zrna kafe duže će ostati sveža u kvalitetnoj posudi sa vakuum zatvaračem

 


 

Espresso Direkt pozitiv logo

Zašto da pijete naše kafe?

1. Ne možete ih naći na policama radnji. ***

2. Uvek vam ih dostavljamo sveže pržene. ***

3. Vi birate termine dostave, jednom mesečno ili nekoliko puta nedeljno. ***

4. Najukusniji espresso vas košta samo 12 RSD po šoljici!

 


 

4. Posuda za kafu sa kvalitetnim zatvaračem.

Nema bolje opcije od kvalitetne posude za kafu. Bilo bi dobro da ima vakuum poklopac ili barem onaj koji dobro dihtuje. Ne bi trebalo da to bude providna posuda i da stoji negde blizu sunca, već na tamnom i hladnom mestu.

 

5. Čuvanje kafe u frižideru možda zvuči kao dobra ideja, ali to ne bi trebalo da radite. 

Čuvanje kafe u frižideru deluje kao bezbedan izbor, kao što mnoge namirnice držimo u frižideru.

 

Specijalna posuda za čuvanje kafe sa vakuum ventilom.
Specijalna posuda za čuvanje kafe sa vakuum ventilom koji onemogućava da kafa oksidira. (Airscape)

Imali smo prilike da kod prijatelja vidimo kese kafe u frižideru. Ne samo što je kafa kod njih bila loša iz nekog Bosch-ovog aparata, već im se posle i pokvario mlin jer su stavljali skoro smrznuta zrna u njega.

Zato, nemojte držati kafu u frižideru! Zrna očas posla pokupe mirise i vlagu iz frižidera, a onda nema svrhe upotrebljavati ih.

Ako ih zamrznete upamtite dobro da mlinovi nisu baš konstruisani da melju ledena zrna.

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor


Dodali ste ovaj proizvod u korpu.: