Kako da pravilno očistite vaš aparat za espresso kafu? [Uputstvo]

puly caff prasak i aparat kako se cisti

Kako da pravilno očistite vaš aparat za espresso kafu? [Uputstvo]

Ovo su jednostavna uputstva za lako i brzo redovno čišćenje vašeg aparata za espresso kafu, bez obzira da li koristite profesionalni aparat ili mali kućni na dugme.

Kao što smo već dosta puta pominjali, drago nam je da možemo sve naše savete da podelimo sa vama koji volite kafu i imate aparate za espresso kod kuće ili na poslu. Takođe, stalno pričamo na temu higijene aparata i opreme za pripremu kafe, jer to je osnovni preduslov da uvek znamo šta pijemo.

Sa problemom neadekvatnog održavanja opreme i higijene aparata susrećemo se svakodnevno u lokalnim ugostiteljskim objektima širom Srbije, pa nije ni čudo što je u većini kafa loša.

Mnogi nažalost i za svoje kućne aparate za espresso misle da je dovoljno samo pritiskati dugme i da je to sve. A zapravo, potrebno je vrlo malo posla na dnevnom nivou kako bi se vaš aparat sijao i uvek pravio najukusniju kafu. Većina problema sa malim aparatima za espresso nastaje upravo zbog nepravilnog i neredovnog održavanja.

Da li perete vaš tiganj za kuvanje hrane posle svake upotrebe, ili ga koristite nekoliko dana za redom bez pranja? 🙂 Nema razlike ni sa aparatima za espresso.

Šta vam sve najčešće treba za redovno čišćenje aparata za espresso:

Uputstvo za pravilno čišćenje komercijalnih aparata za espresso (profesionalnih aparata) – proces povratnog ispiranja:

1. U kašiku (portafilter) stavite tzv. slepo sito. (Ako nemate slepo sito, javite nam se da vam pošaljemo.)

2. * Naša preporuka * je da stavite kašiku u položaj kao da hoćete da je stavite u grupu, ali bez zavrtanja. Dok pridržavate kašiku uz grupu otvorite vodu i pokretima levo-desno vrelom vodom na taj način isperete tuš i grupu.

Ovo ume da bude malo nezgodno jer će voda prskati okolo, ali bitan je efekat – a ti je čist tuš kroz koji prolazi voda i gumica na koju naleže kašika sa samlevenom kafom.

3. Dodajte jednu malu kašiku (3-5 grama) Puly Caff Plus deterdženta u slepo sito i stavite kašiku u grupu kao da hoćete da pravite kafu.

4. Pokrenite pumpu i sačekajte 10-20 sekundi. Ugasite pumpu.

5. Nakon 3-5 ovakvih povratnih ispiranja, sav prašak je istopljen i već je počeo da deluje unutar grupe.

6. Izvadite kašiku iz grupe i isperite slepo sito, a potom ga vratite u grupu kao i prilikom Koraka br. 3 samo bez deterženta, naravno.

7. Sada pokrenite pumpu kako bi je dobro isprali čistom vodom. Palite i gasite pumpu 4-5 puta po 5 sekundi dok na povratnom ventilu ne vude izlazila čista voda bez ikakvih mehurića i sl.

Vaš aparat je sada čist i spreman za rad!

 

Uputstvo za čišćenje malih kućnih i kancelarijskih superautomatskih aparata za espresso. (Metod kroz tank za vodu.)

1. Upalite vaš aparat i sačekajte da bude spreman za rad.

2. Jednom mesečno (ili kada vam aparat pokaže signalnu lampicu) je preporučljivo da uradite takozvanu dekalcifikaciju (tj. uklanjanje kamenca iz aparata).

3. Sadržaj jedne kesice Puly Caff Baby praška rastvorite u jednom litru vode u posudi za vodu vašeg aparata. Ovaj prašak se, za razliku od mnogih, veoma lako topi u vodi.

4. Kad je prašak rastvoren, postupite po uputstvu proizvođača, obično su to automatski programi koji sami odrade ceo posao pritiskom na određeno dugme na aparatu.

5. Ako nemate proizvođačko uputstvo, važno je da ovako napravljen rastvor ubacite u sistem aparata, a to ćete najlakše uraditi ako pokrenete program za čaj ili za kuvanje kafe.

6. Kada sistem uvuče rastvor iz tanka, onda sačekajte 10ak minuta da sredstvo unutar cevi deluje i otkravi kamenac. Ove cikluse ponovite nekoliko puta dok ne bude potrošena sva voda iz posude.

7. Sada bi trebalo da su kamenac i druge nečistoće iz aparata uklonjene i neophodno je da isperete posudu za vodu i sipate svežu čistu vodu.

8. Pustite da voda ide na “lulu” za paru tj. toplu vodu kako bi ceo sistem bio dobro ispran.

9. Savetujemo da nakon ispiranja sistema čistom vodom iz dve potrošene posude, napravite nekoliko kafa koje nećete popiti. Čisto da budete sigurni da je voda prošla kroz čitav sistem.

Vaš aparat je sada čist i spreman za rad!

 

Uputstvo za pranje ostalih delova aparata za espresso (kašike, sita, tamperi itd.):

1. U jednu veću posudu stavite sve komponente sa kojih želite da temeljno skinete sve tragove i ostatke kafe.

2. Dodajte oko 10 g Puly Caff Plus deterdženta i jedan litar tople vode i razmutite da se lepo rastopi.

3. Ostavite svu opremu potopljenu u rastvoru oko 15 minuta.

4. Ako je potrebno, koristite silikonsku četkicu da odstranite skorele ostatke kafe sa nekih delova opreme.

5. Nakon 15 minuta, dobro isperite čistom vodom svu opremu.

Vaši delovi aparata i dodatna oprema su sada čisti i spremni za korišćenje!

Napominjemo da Puly Caff Plus deteržent služi sa odmašćivanje i otklanjanje mrlja i ostataka kafe iz aparata i sa opreme. Za uklanjanje kamenca tj. dekalcifikaciju služi Puly Caff Baby prašak u kesicama.

Proizvođači komercijalnih profesionalnih aparata za espresso ne preporučuju korišćenje sredstava za uklanjanje kamenca! Umesto toga, potrebno je koristiti depuratore ili filtere za vodu. (Zatražite od nas ukoliko vam treba nov depurator za vaš aparat.)

Ukoliko kod kuće ili u kancelariji imate superautomatski aparat za espresso, mi vam svakako preporučujemo da koristite filtriranu vodu (Aquaphor ili drugi bokali sa filterom, pristupačni) ili da nabavite originalne filtere koji stoje unutar tanka za vodu. Oni će ukloniti sve nečistoće iz vode i tako značajno čuvate aparat i pijete ukusniju kafu.

Verujemo da smo vam barem malo pomogli i da vam su vam ova uputstva bila korisna.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja oko održavanja vašeg aparata ili su vam potrebni rezervni delovi, mi ih verovatno imamo, iako nisu na sajtu. Pošaljite nam e-mail na podrska@espressodirekt.rs ili nas pozovite telefonom na broj 064/205-2706.

 

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor