5 stvari koje treba da znate o superautomatskim aparatima za espresso

5 stvari koje treba da znate o kućnim superautomatskim aparatima za espresso

5 stvari koje treba da znate o superautomatskim aparatima za espresso

Ako ste tek kupili superautomatski aparat za espresso za vašu kuću ili kancelariju, mi želimo da vam pomognemo da pravite uvek najbolji mogući espresso na tom aparatu.

Zato smo izdvojili 5 važnih stvari koje treba da znate kako bi vas aparat služio dugo godina (ovo važi i za one koji ga već duže vreme poseduju).

Kao što smo već pisali, superautomatski tj. kućni/kancelarijski aparati za espresso su vrlo jednostavni za korišćenje, ali kao i svaki uređaj u kući, treba ih pravilno održavati i koristiti. Ovo je važan preduslov ako želite da vam aparat traje i da uvek pijete najbolju kafu. Pre svega zapamtite – HIGIJENA je osnov dobrog espressa.

Zrna kafe koja ćete koristiti, kvalitet vode, podešavanje mlina, grupa za kuvanje ili presa i sistem za mleko – to su stvari na koje posebno treba da obratite pažnju.

1. Koja zrna kafe da koristite?

Dobra stvar kod superautomatskih aparata za espresso je što u njima možete koristiti skoro sva dostupna zrna kafe. Medjutim, posebno treba da vodite računa ukoliko naiđete na tamno pečena masna zrna. Prepoznaćete ih po sjajnom nauljenom izgledu. Ovakva zrna (posebno u većim količinama) mogu da stvore veliki problem jer prilikom mlevenja može doći do zapušavanja mlina. Što će biti teško pa skoro i nemoguće očistiti kako treba.

masna nauljena zrna kafe
Masna zrna kafe koja ne bi trebalo da koristite u kućnom aparatu za espresso

Takodje, prepržena masna zrna obično nastaju nestručnošću pržioničara, ali najčešće se tako želi sakriti loš kvalitet. Zato – nemojte koristiti masna tamno pečena zrna kafe.

2. Koju vodu da sipate u aparat za espresso?

U Srbiji je voda izuzetno tvrda, pa vam preporučujemo da koristite vodu iz filtera. Mi koristimo klasične Aquaphor filtere koji su jeftini i zaista čine vodu izuzetno mekom i ukusnom. Naravno, svaki proizvođač preporučuje i svoje filtere koji se obično stavljaju unutar tanka za vodu. To je isto dobra solucija.

Da li koristiti flaširanu vodu? Svaka voda ima i posebne minerale i karakteristike, pa će neke prouzrokovati veće stvaranje kamenca u aparatu, a neke ne. Na vama je da odlučite, ono što je sigurna (a i rentabilnija) varijanta jeste filtrirana voda sa česme. Jer kvalitetna voda znači i kvalitetan espresso.

aquaphor bokal za filtraciju vode crveni
Bokal sa filterom za prečišćavanje vode sa česme

Kamenac je zapravo i najčešći uzrok svih problema na aparatima za espresso. Preporučujemo vam da koristite adekvatno profesionalno sredstvo za uklanjanje kamenca, kao na primer Pulycaff prašak je vrlo efikasan i bezbedan, za razliku od mnogih loših hemija. Uskoro će biti dostupan i u našoj online prodavnici.

Važno! Za uklanjanje kamenca, NIKADA nemojte koristiti sirće ili sodu bikarbonu!

Korišćenjem filtera za vaš espresso aparat značajno poboljšavate njegove performanse, prolongirate potrebu za otklanjanjem kamenca i naravno vaša kafa će biti ukusnija.

3. Podešavanje mlevenja na mlinu za kafu

Mlin na malim kućnim aparatima je najosetljivija komponenta. Iz iskustva znamo da se većina korisnika ne bavi mlinom tj. nikada ga ne podešava u skladu sa onom kafom koju koristi.

Podešavanje granulacije mlevenja ima presudan značaj u kvalitetu espressa u šoljici, a kako ćete mlin podesiti zavisi od vrste kafe, stepena pečenja i drugih faktora. Naravno, i onog krajnjeg – a to je ukus espressa.

Skala za podesavanje granulacije mlevenja na aparatima za espresso
Sitnije mlevenje – kraće kafe / Krupnije mlevenje – duže kafe

Važno! Točkić na mlinu na većini aparata pomerate samo dok mlin radi (znači kada ste kliknuli da napravite kafu) i samo za jedan podeok. Ovo iz razloga da ne bi došlo do oštećenja noževa koji melju kafu.  

podešavanje mlina za kafu za espresso
Točkić služi za podešavanje krupnoće mlevenja kafe

4. Grupa za kuvanje ili presa

Grupa za kuvanje ili presa – rekli bismo da je to zaboravljena komponenta u svakom aparatu. Mnogi čak ne znaju ni da ona postoji u kućištu aparata.

Presa faktički simulira ono što bariste rade u kafeterijama tj. simulira manuelno pravljenje espressa. Da bi presa dobro funkcionisala, potrebno je da je jednom u 7-10 dana izvadite iz aparata i temeljno sa nje isperete naslage samlevene kafe.

delonghi grupa za kuvanje - presa
Grupa za kuvanje kod DeLonghi aparata

Kod nekih aparata kao npr. Delonghi, presa je zatvorenog tipa pa je potrebno potopiti je na nekoliko minuta i ostaviti da se kafa otkravi unutar prese, a zatim je lepo isprati da bude kompletno čista.

Saeco grupa za kuvanje - presa
Grupa za kuvanje kod Saeco, Philips, Gaggia aparata

Mleveni ostaci kafe veoma brzo zapeknu na presi, a često se i ubuđaju. Nemojte dopustiti da pijete kafu koja prolazi kroz prljavu presu. Čišćenje zahteva 5 minuta vremena, i to jednom u 7 dana! Pa nećete valjda praviti jaja u istom neopranom tiganju 10 puta zaredom? 🙂

Kod Saeco, Philips i Gaggia aparata presa je dosta komplikovanija i zahteva malo veći angažman oko čišćenja, jer je otvorenije konstrukcije pa se kafa skuplja na velikom broju mesta…

Kod nekih aparata kao što su Jura, grupa za kuvanje se ne može vaditi iz aparata već se koriste posebne tablete i kroz sistem se uključuje funkcija čišćenja grupe.

5. Sistem za mleko

Neki kućni aparati za espresso imaju manuelne sisteme za zagrevanje i mućenje mleka. A neki su potpuno automatski i imaju posebne posude za mleko gde se mleko i muti i greje jednim klikom na dugme.

Važno! Bilo koji od ovih sistema da imate, da biste osigurali njegovo dugo trajanje, treba ih čistiti NAKON SVAKE UPOTREBE.

Kada završite sa mućenjem mleka, pustite malo vrele vode ili paru da prođe na prazno kroz cevi “lule” kako bi ostaci mleka izašli iz sistema.

Zatim, ako je moguće skinite jedan deo “lule” i operite ga toplom vodom da bude skroz čist, a onaj deo “lule” koji je ostao na aparatu obrišite vlažnom krpom.

Prljav sistem za mleko prouzrokovaće skupljanje bakterija koje će neizbežno završiti i u vašoj šoljici omiljenog espressa sa mlekom.

Ne želite valjda ovakvo stanje na “luli” za mleko?

zapeklo mleko na espresso aparatu
Zapeklo mleko na spoljašnjem hromiranom delu
“lule” za mućenje i zagrevanje mleka
prljav stimer za mleko na espresso aparatu
Zapeklo mleko puno bakterija na unutrašnjem delu
“lule” za mućenje i zagrevanje mleka

Nadamo se da smo vam pomogli oko pravilnog korišćenja vašeg aparata za espresso. Vodite računa o gore pomenutim komponentama i sigurni smo da će vas vaš aparat odlično i dugo služiti. I što je najvažnije – uz redovno održavanje i vaš espresso će uvek biti najukusniji.

Najbolje kafe su sveže pečene. Probajte naše zanatske blendove za italijanski espresso:

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor