Kako da uvek pravite najbolji espresso? Poštujte ova pravila.

4 m espresso pravil

Kako da uvek pravite najbolji espresso? Poštujte ova pravila.

Za ultimativno iskustvo u ispijanju espressa važno je da poštujete određena pravila, od izbora aparata za espresso do pravilnih podešavanja. U početku, dobro je upoznati se sa osnovnim principima pripreme espressa, a svakako najpoznatiji je čuveni italijanski „4M espresso princip“:

Macinatura – pravilno podešena granulacija

Miscela – kvalitetan blend za espresso

Mano – iskustvo i stručnost onoga ko pravi kafu

Macchina – mašina za espresso

1. od 4 M espresso pravila = Macinatura

Mlevenje blenda kafe za espresso

1. Granulacija za espresso treba da je fina, uz vrlo blagu zrnastost (granuliranost).
2. Kafa gubi svoje ukuse i arome veoma brzo nakon mlevenja. Zato sameljite kafu prilikom svakog pripremanja espressa.
3. Temperatura, vlažnost i održavanost mlina utiču na podešenu granulaciju, pa se može desiti da svakog dana morate da iznova podešavate mlin kako bi kafa bila najukusnija. (I najmanja odstupanja prave razliku između prosečnog i odličnog espressa.)
4. Veoma važno je da imate dobar mlin koji ima mogućnost finih podešavanja granulacije (poželjno mikromilimetarska).

2. od 4 M espresso pravila = Miscela

Blend kafe za espresso

1. U idealnim uslovima, kafu treba konzumirati 3 do 14 dana od dana pečenja. U prva tri dana zrna kafe još uvek ispuštaju ugljen-dioksid od procesa pečenja. (Preporuka našeg pržioničara je 15-45 dana za naše kafe.)
2. Nakon 14. dana, kafa polako gubi svoje ukuse i arome i svežinu zamenjuju drugačiji ukusi.
3. Čuvajte svoja zrna u dobro zatvorenoj posudi (Kao što je recimo Airscape posuda za kafu.), da ne budu izložena kiseoniku. Ne čuvajte zrna u frižideru ili zamrzivaču!
4. Blendiranje je mešanje dve ili više kafa različitih geografskih porekla.
5. Espresso blend treba da bude uravnotežena mešavina slatkih, kiselih i gorkih ukusa.
6. Pečenje kafe za espresso je tamnije nego za recimo french press, filtere i druge metode ekstrakcije, jer naglašava telo i slatkoću.

U idealnim uslovima, ekstrakcija bi trebalo da teče ovako: 50-60ml u 20-30 s iz duple i 25-30ml u 25-30 s iz singl sita.

prikaz pravilne ekstrakcije espressa
Prikaz pravilne ekstrakcije espressa

3. od 4 espresso pravila = Mano

Spretne ruke bariste (onoga ko priprema espresso)

Šta je espresso?
1. Espresso je 25-30ml (50-60ml za dupli) napitak pripremljen od 7-9 gr (14-18 gr za dupli) kafe kroz koju čista voda temperature 90,5-96,1 Celzijusovih prolazi pod pritiskom od 9-10 bara, a gde je granulacija mlevene kafe takva da proces ekstrakcije traje 20-30 sekundi.
2. Prilikom ekstrakcije, mlaz espressa ima viskozitet toplog meda i kremasti izgled tamno braon lešnik boje. Za najbolji ukus, espresso poslužiti i konzumirati odmah.

4. od 4 espresso pravila = Macchina

Aparat-mašina za espresso

Super-automatski, manuelni, komercijalni modeli, poluautomatski, jedna, dve grupe… Razne su opcije, a svima je jasno da je preduslov dobrog espressa – sveže pečena kafa. Ostalo su sitnice…

mlin za espresso
Mlin za espresso

Kako bi zrna bila što svežija, a espresso ukusniji, sipajte u mlin samo onu količinu kafe koja vam je potrebna u tom momentu.

Novi blend za espresso Alba baner

Podeli ovaj post

Ostavite odgovor