4 Osnovna pravila za kupovinu kafe

Dozirane mesavine kafa u buradima

4 Osnovna pravila za kupovinu kafe

Koju kafu da kupim? – Poštujte 4 osnovna pravila za kupovinu kafe

Ako ste se nekada zapitali koju kafu da kupite, a da je ona najboljeg ukusa i aroma, onda je važno da krenete od ovih osnovnih pravila za kupovinu kafe.

Ovom prilikom Jovan će vam objasniti koja su to četiri osnovna pravila za kupovinu kafe.

Poštujte ova pravila i sigurni smo da ćete vaše iskustvo ispijanja omiljene kafe značajno poboljšati.

PRAVILO BROJ 1:

Kupujte samo kafu na čijoj ambalaži je jasno istaknut datum kada je kafa pečena. Kod industrijskih kafa poznatih brendova teško da ćete pronaći ovaj podatak, već je na takvoj ambalaži uglavnom samo istaknut rok trajanja. Znači, ne znamo ni kada je pečena kafa niti gde. Ako nije istaknut datum na pakovanju, pitajte vašeg lokalnog pržioničara.

PRAVILO BROJ 2:

Trudite se da kupujete kafu 10 do 15 dana od istaknutog datuma kada je ona pečena. Tako ćete biti sigurni da je kafa u optimalnom periodu za konzumaciju. Naša preporuka za konzumaciju naših blendova kafa je od 15 do 45 dana od datuma pečenja, dok su kod singl kafa ti rokovi različiti – obično kraći 7-10 dana.

PRAVILO BROJ 3:

Kupujte manja pakovanja kafe, posebno ako ne trošite puno kafe. Bolje da uvek kupite po malo sveže pečene kafe iz lokalne pržionice, nego da vam kod kuće stoji lager od 3-5 kilograma kafe koju ćete potrošiti u dužem vremenskom periodu. Primetićete drastičnu razliku u ukusima i aromama!

PRAVILO BROJ 4 (NAJVAŽNIJE!!!):

Kupujte isključivo kafu u zrnu. I industrijska kafa u zrnu je bolja od kupovine bilo koje unapred samlevene kafe.

Da li zaista znate šta je sve samleveno u kesici kafe ili u espresso kapsulama?

Investirajte malo novca u ručni ili električni mlin za kafu, koji su sada relativno pristupačni i možete ih pronaći bilo gde.

Tako ćete kući samleti samo onoliko kafe koliko vam je zapravo potrebno u tom trenutku. Svakako bolje nego da kupujete samlevenu kafu, jer znamo da kafa počne ubrzano da bajati već 15 minuta nakon mlevenja.

Pišite nam u komentarima ukoliko imate bilo kakva pitanja vezano za aparate za espresso ili kafu. Tu smo da odgovorimo i pomognemo vam da uvek pravite najbolju kafu kod kuće.


Zapratite Učionicu kafe na YouTube

Pratite nas na društvenim mrežama:
https://www.facebook.com/espressodirekt
https://www.instagram.com/espressodirekt
https://www.linkedin.com/company/espressodirekt
https://twitter.com/espressodirekt

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor