Najpoznatije vrste kafe – vodič kroz tipove i karakteristike

Vrste kafa svet mapa

Najpoznatije vrste kafe – vodič kroz tipove i karakteristike

Verovatno da i vi, ljubitelji kafe, znate da su u svetu, i u komercijalnoj upotrebi, najpoznatije dve vrste kafe: Arabika i Robusta. Mnogo manje zastupljene i većini nepoznate su Liberica i Excelsa.

Ovaj vodič kroz tipove i karakteristike kafa pripremio je naš prijatelj, sertifikovani barista i espresso trener Radoš Raičević.

KAFA ARABIKA (Coffea arabica)

SORTE: Bourbon, Typica, Caturra

Arabika je potomak prvobitnih drveća kafe otkivenih u Etiopiji. Ovo drveće proizvodi finu, blagu i aromatičnu kafu i predstavlja oko 70% svetske proizvodnje. Zrna Arabike su ravnije i više izdužena nego zrna Robuste i sadrže manje kofeina.

Na svetskom tržištu zrno Arabike ima najvišu cenu. Najbolja zrna Arabike se gaje na velikim nadmorskim visinama, između 610 – 2200 metara, iako optimalna visina varira u oblasti Ekvatora.

Najvažniji faktor uzgajanja Arabike je temperatura koja mora biti blaga. Idealna temperatura je između 15 i 25 stepeni celzijusa, sa oko 0,6 litara padavina po kubnom metru. Drveće je dosta živo, ali veliki mraz može da mu naudi.

Arabika je skuplja za održavanje, zato što raste na strmom i nepristupačnom terenu. Takođe, drvo Arabike je mnogo sklonije bolesti nego Robusta, i zbog toga zahteva dodatnu brigu i pažnju.

KAFA ROBUSTA (Coffea caniphora)

SORTE: Robusta

Većina svetske Robuste se gaji u Centralnoj i Zapadnoj Africi, delovima jugoistočne Azije, uključujući Indoneziju i Vijetnam, kao i u Brazilu. Proizvodnja Robuste je u porastu, iako za sada čini samo 30% svetske proizvodnje.

Robusta se prvenstveno koristi za blendove, kao i za instant kafu.

Samo zrno Robuste je okruglije i manje od zrna Arabike. Drvo Robuste je mnogo otpornije na bolesti od Arabike, što ga čini jeftinijim i lakšim za uzgajanje. Ono takođe može da izdrži toplije klimatske uslove, što mu omogućava rast u nižim nadmorskim visinama. U poređenju sa Arabikom, Robusta ima 50-60% više kofeina, i dosta prepoznatljiviji ukus.

Razlike i karakteristike vrste kafa arabika i robusta.
Izgled zrna arabika kafe i robusta kafe – osnovne karakteristike kafa

SORTE ARABIKA KAFE

Postoji više vrsta Arabika kafe koje definišu aromu i ukus, tako da Burbon koji se gaji u El Salvadoru nije isti kao i Burbon koji se gaji u Brazilu, zato što zemljište, atmosfera, broj sunčanih dana, kao i padavine, nisu isti.

Kako je komercijalna proizvodnja kafe stara samo oko 100 godina, njena morfologija i uticaj kvaliteta kafe je još uvek mlad. Relativno skoro su nauka i istraživanja o kafi krenuli da se razvijaju, tako da smo počeli da otkrivamo mnogo više o kafi kao biljki i njenom samom kvalitetu.

TYPICA

Typica se smatra prvom i originalnom vrstom kafe od koje su kasnije, mutacijom ili genetskim ukrštanjem nastale ostale vrste kafe. Holanđani su prvi koji su krenuli da šire ovu vrstu kafe po svetu kroz komercijalnu prodaju. Plod je uglavnom crvene boje i Typica je u mogućnosti da proizvede najbolji kvalitet. Typica se uzgaja u raznim zemljama po svetu, a kao rezultat toga je i poznata po više imena, u zavisnosti od dela sveta gde se uzgaja, npr. Cirollo, Sumatra i Arabigo.

BOURBON

Bourbon je prirodna mutacija Typice, koja se uglavnom nalazi na ostrvu Reunion (koje se tada zvalo Bourbon). Bourbon je vrsta kafe koja je složena, slatka i delikatna, ovo je “Pinot Noir” kafe.

Postoje više vrsta Bourbona koje se razlikuju po boji ploda kafe: crvena, žuta i ponekad narandžasta.
Bourbon je ranije rastao na veoma divljim mestima i nepristupačnim terenima, ali to je bilo u vreme kada tržište kafe još uvek nije bilo mnogo rašireno.

Šoljica kafe od Bourbona je kafa od kafe, ona bi ostavila bez daha i najvećeg poznavaoca kafe, kao i najvećeg laika.

MUNDO NOVO

Mundo Novo je prirodan hybrid Typice i Bourbona. Ime je nastalo po mestu u Brazilu gde i otkrivena oko 1940. godine. Uglavnom raste na velikim nadmorskim visinama između 1000 – 2000 metara, što je karakteristično za Brazil. Ima veliki prinos ploda godišnje i jako je otporna na bolesti.

CATURRA

Caturra je mutacija Bourbona koje otkrivena u Brazilu 1937. godine. Ima jako veliki prinos, toliko veliki da ponekad i ima toliko ploda da uzgajivači kafe ne mogu da stignu sve da uberu. Kao i kod Burbona, i Caturra ima crveni i žuti plod. Ova vrsta je jako popularna u Kolumbiji i Centralnoj Americi. Kvalitet ove vrste u šoljici se smatra dobrim, odlikuje se svetlom kiselošću i niskog do srednjeg tela.

CATUAI

Ovo je hibrid koji je nastao spajanjem Cature i Mundo Novo, kreirali su ga naučnici sa Instituta za Agronomiju u Brazilu 1950. godine. Napravljen je da ima karakteristike Caturre, a snagu Mundo Novo-a. Kao i Caturra, i Catuai ima crveni I žuti plod. Crveni plod ima veliku kiselost, dok žuti plod, kada se ohladi, ostavlja prljav i naftni ukus u ustima.

COLUMBIA

Ovo je hibrid koji je nastao od Caturre u Kolumbiji, ima klasičan karamel i čokoladni ukus sa naznakama trešnje. Columbia proizvodi dosta ploda i jako je otporna na bolesti, zbog čega je jako popularna za uzgajanje na malim farmama u Kolumbiji.

ETHIOPIAN HEIRLOOM

Lepota ove kafe je u njenoj misteriji. To su divlje vrste kafe koje potiču od prirodnih nalazišta kafe koja se nalaze u jugozapadnoj Etiopiji. Svako selo ima svoju vrstu i plantažu, koja je nastala prirodnim putem, jer se vekovima zemljište pomeralo, zbog nadmorske visine, tla i vremenskih uslova.


Ako ste ljubitelj jačih i intenzivnijih ukusa, izaberite naše kafe koje sadrže
veći procenat Robuste:
Argento
Oro
Oro Dark

Ako ste ljubitelj blažih, finijih i aromatičnijih nota, onda su naši premijum blendovi za espresso sjajan izbor,
jer sadrže veći procenat Arabika:
Emerald
Oro Nero


MARAGOGYPE

Jedna od vrsta kafe najlakših za raspoznavanje je Maragoype, koja je mutacija Typice, a otkrivena je u Brazilu. Drvo je prepoznatljivo pa velikom lišću, ali i po malom prinosu ploda. Plod je uglavnom crvene boje, a zrna kafe su poznata pod nazivom “Elephant bean” (Slonovsko zrno) po svojoj veličini.

SL – 28

Scott Laboratories (SL) je angažovan od strane vlade Kenije da razvije snažnije i zrno koje je otpornije na sušu. Sa SL-28 nisu uspeli da ostvare veliki prinos ploda, ali je ovo zrno uspelo da napravi veoma kompleksan, voćni ukus i ukus borovnica. Plod, kada je zreo, je crvene boje, a zrno je dosta veće od standardne veličine zrna kafe.

SL – 34

Kao i SL-28, i SL-34 je plod koji je jako otporan na sušu i bolesti, ali je napravljen kako bi bio inferiorniji od SL-28 što se tiče samog kvaliteta zrna. Ukus je kompleksna kiselost, punoća ukusa i čist i slatki finiš.

GEISHA ili GESHA

Gesha je grad na zapadu Etiopije. Ova vrsta kafe je doneta u Panamu preko Kostarike, i zbog toga se veruje da je originalno poreklo ove vrste iz Etiopije. Za ovu vrstu se smatra da ima izuzetno aromatični/voćni ukus. Popularnost je dobila 2004. godine kada je plantaža Hacienda La Esmeralda iz Paname predstavila svoj mikrolot (male porodične farme, pročitajte još: Šta su kafe jedinstvenog porekla, tzv. singlovi?) na takmičenju za najbolju kafu. Geisha je vrlo izbirljiva, tako da raste kad hoće, kako hoće i najviše raste u malim mikroklimatskim delovima.

PACAS

Pacas je prirodna mutacija Burbona, koja je otkrivena u El Salvadoru 1949. godine od strane Pacas porodice. Ima crveni plod i raste u niskim predelima, što omogućava lakše branje. Kvalitet ove vrste se smatra sličnim kao i Burbon.

PACAMARA

Ovo ukrštanje između Pacasa i Maragogype nastalo je u El Salvadoru 1958. godine. Kao i Maragogype, Pacamara ima takođe velike listove, plod i zrno kafe. Može da ima ukus čokolade i voća, ali takođe i neprijatni ukus bilja i crnog luka.

Pored ovih najpoznatijih vrsta Arabike, takođe postoje još Kent, S795, Tekisic, Villa Sarchi, Villalobos, Jember i još mnogo njih koje još uvek nisu dovoljno proučene.


PRIDRUŽITE NAM SE U OTKRIVANJU NOVIH UKUSA KAFA

Započnite od našeg Starter pakovanja kafa, a zatim odaberite one koje vam se najviše dopadaju.
Dostavljamo sveže pržene kafe za espresso direktno na vaš prag.
Kada god poželite da napravite svoju najbolju kafu.


PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Podeli ovaj članak

Comments (3)

Ostavite odgovor