Šta su to kafe jedinstvenog porekla (tzv. singlovi)?

Sirova i pržena zrna kafe

Šta su to kafe jedinstvenog porekla (tzv. singlovi)?

Imali smo priliku da pre nekoliko godina otkrijemo posebne kafe koje se retko pronalaže na tržištu Srbije. A sada su dostupne i vama kao naše mesečne kafe iznenađenja.

Kafa treba da ima ukus onoga šta je čini: zrno tropskog voća, očišćeno, osušeno, prženo i na kraju samleveno i pretočeno u napitak. Lepota singl kafa je to što one predstavljaju najčistije iskorišćenje svog zrna.

Pogled na plantažu kafe u Južnoj Americi

Ljudi često misle da su sve kafe “iste”. Mi uzimamo u obzir jedinstveno poreklo kafe i cenimo individualnost i obraćamo pažnju na beskonačne mogućnosti kada je u pitanju ovaj napitak.

Kafa je, pre svega, vrsta voća. A kao i svako voće, važno je gde se i kako uzgaja. Kakve su zapravo kafe jedinstvenog porekla i šta ih čini tako posebnim?

Najprostije rečeno, singl kafe ili kafe jedinstvenog porekla su samim svojim poreklom određene kao takve. Možemo da pratimo čitav put njihovog nastanka jer su vezane za jednu farmu, sezonu berbe i način obrade.

Razlika između singl kafa i blendova

Blendovi ili mešavine kafa su suprotnost singlovima. Mi obožavamo blendove, a inače su oni najzastupljeniji na našem tržištu. Dok blendovi (poput naših kafa) kombinuju zrna iz različitih delova sveta da bi se dobio željeni ukus (Abramo blendovi sadrže između 8 i 13 različitih sorti kafe), singlovi su uvek vezani za određeno mesto i unikatnog su ukusa u zavisnosti od toga gde su uzgajani.

Zanimljivu metaforu za odnos blendovi/singlovi ima i naš Ivan Abramo – Blendovi su uvek bili moji favoriti među kafama. Rekao bih da predstavljaju simfoniju (ukusa), dok su singlovi više kao solo instrumenti.

Svaka zemlja ili regija ima različite metode i prakse uzgajanja, a termin “jedinstveno poreklo” je kategorija koja je skoncentrisana na jednu oblast ili regiju u kojoj se kafa uzgaja. Nama je posebno bilo fascinantno kada smo otkrili neverovatnu različitost singlova koji potiču sa samo jednog brda, ali čije padine se prostiru i na južnu i na severnu stranu farme.

Singlovi nastaju na specifičnim terenima malih farmi

Kada pijete singl kafe imate priliku da iskusite uticaj tog određenog mesta. Najčešće, singlovi potiču sa malih farmi, iz jedne geografske teritorije na kojima ih uzgajaju lokalni poljoprivrednici. Ono što je interesantno jesu uslovi njihovog uzgajanja – zemljište, klima, način uzgajanja – to je ono što ovakve kafe karakteriše kao jedinstvene.

Ovo su sezonske kafe čija odlika su izuzetno kompleksni i različiti ukusi, u zavisnosti da li se farme nalaze u Centralnoj ili Južnoj Americi, Aziji, Indoneziji ili Africi.

Sami ukusi singl kafa dovoljno će vam dočarati zašto ih i mi toliko obožavamo. Po svojoj prirodi, toliko su prolazne, ograničene samo na jednu berbu. Rekli bismo da svaka od njih čezne da bude predmet uživanja jer izuzetno brzo nestane.

Nove singl kafe svakog meseca

Trudimo se da svakog meseca imamo barem po jednu singl kafu kojoj posebno posvetimo pažnju. Singlovi zahtevaju svetlije prženje kako bi održali sve svoje ukuse i arome, ali i kako bi bili prikladni ne samo za espresso već i za druge načine ekstrakcije kao što su moka-pot, drip, french press ili pour over.

Ukoliko se pretplatite na naše kafe, nećete propustiti da otkrijete nijedan od singlova koji stigne u našu pržionicu.

Pošaljite odmah upit za pretplatu na kafu!

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor