Kako napraviti kafu sa french press-om (francuskom presom)?

French press za kafu

Kako napraviti kafu sa french press-om (francuskom presom)?

Još jedan jednostavan način da napravite sjajnu kafu je “french press” (francuska presa). Ceo proces traje samo 4-5 minuta, ne zahteva filter, a iz kafe izvlači intenzivan ukus.

Naša preporuka je da za french press koristite srednje ili tamno pržena zrna. Poželjno je da to budu singlovi, mada i blendovi mogu da se isprobaju.

Ikonice francuska presa kafa mlin šolja

Šta vam je potrebno od opreme?

  1. French press (francuska presa, Sada u našoj ponudi Bialetti francuska presa vrhunskog kvaliteta!),
  2. Ručni mlin ili električni mlin za kafu,
  3. Ketler tj. kuvalo za vodu ili klasična džezva,
  4. Tajmer,
  5. Šolje (veće) za kafu.

Mlevena kafa u francuskoj presi
Mlevena kafa u francuskoj presi

Korak 1: Prokuvajte vodu

Iako ste možda navikli da domaću (tursku) kafu pravite dok voda vri, ovde u principu to ne morate da čekate. Najbrže i najlakše je da uključite kuvalo da voda provri. Taman dok sameljete kafu, voda će malo da odstoji i biće idealne temperature.

Korak 2: Sameljite kafu

Bilo bi najbolje da imate električni mlin sa podešavanjima granulacije. Ipak, većina nas ima samo obične ručne ili klasične električne mlinove. Podesite na krupniju granulaciju ako imate tu mogućnost. Obično za dugačke kafe sa više vode, zrna treba da su krupnije mlevena. Trebaće vam otprilike 60 grama kafe na jedan litar vode. (Npr. jedna supena kašika oko 15 gr kafe u zrnu.)

Količinu kafe odredite u zavisnosti koliko jaku kafu volite. Računajte da je odnos 12-16 puta kafa / voda (60gr x 16 = 1 L vode).

Korak 3: Sipajte vodu u presu

Podesite tajmer na četiri minuta. Sipajte samlevenu kafu na dno francuske prese, startujte tajmer i sipajte vodu (otprilike) do pola željene količine. Nakon tridesetak sekundi, lagano promešajte kafu kašičicom i dodajte još vode ako želite. Stavite poklopac tj. drugi deo francuske prese na svoje mesto.

Sipanje kafe iz francuske prese.
Poslužite i uživajte u super kafi!

Korak 4: Pritisnite, sipajte, uživajte

Nakon četiri minuta – pritisnite presu (tačnije, kafu) skroz do dna posude, pripremite šolje, poslužite i uživajte!

To je to! Zaista nije teško, zar ne? A što je najbitnije – ne treba vam skupa oprema da biste uvek pili dobru kafu. Mi često francusku presu nosimo kada idemo na more. (Dodamo koju kockicu leda i imamo litar kafe za celodnevno ispijanje. :))

Hvala vam što pratite naša uputstva za pripremu kafe. I ne zaboravite da nas pratite i na našoj Facebook stranici za sve aktuelnosti i zanimljivosti oko pripreme vašeg omiljenog napitka.

Probajte naše kafe uz french press i javite nam utiske!


 

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor


Dodali ste ovaj proizvod u korpu.: