Kako se koristi moka pot? Lak način da uvek pravite sjajnu kafu.

Sipanje kafe iz moka pota u soljicu

Kako se koristi moka pot? Lak način da uvek pravite sjajnu kafu.

Napraviti kafu sličnu espressu, ali bez aparata?! Iako ga reklamiraju kao aparat za espresso, moka pot to nije. Ali pravi odličnu kafu!

Šta radite kada poželite savršenu šoljicu sveže kafe, a ne izlazi vam se iz kuće? Ako ste zaista ljubitelj espressa, verovatno imate aparat kod kuće, ali verovali ili ne, možete napraviti odličnu kafu i bez njega.

Ne morate biti veliki naučnik, jednostavno vam treba nekoliko osnovnih stvarčica (koje nisu skupe) u vašoj maloj „laboratoriji“ da bi vaš „eksperiment“ uspeo.

 

Šta vam je potrebno?

 

 

Šta je moka pot?

Moka pot (moka express) je trodelna sprava za pravljenje kafe, osmougaono čudo, koju poseduje gotovo svako domaćinstvo u Italiji, a koja se i kod nas sve češće viđa i lako ju je nabaviti.

Cena moka pota se razlikuje u zavisnosti od proizvođača (najpoznatiji i najbolji je italijanski Bialetti) i veličine tj. da li je za 2, 4, 10 šoljica i sl.

Postaje sve popularniji, jer je prenosiv i daje mogućnost kvalitetne ekstrakcije kafe bez fensi opreme.

Nama se dopada i zvuk ključanja jer podseća na tradicionalno spremanje domaće kafe, dok kao rezultat dobijamo sjajan intenzivan ukus. Moka pot ne pravi espresso kafu i ne može da se poredi sa kafom koju dobijemo korišćenjem espresso aparata, ali svakako zadovoljava kriterijume dobre kafe.

 

Moka pot na plinskom šporetu
Moka pot na plinskom šporetu

 

Kako se koristi moka pot?

1. Sameljite dovoljno kafe da popunite filter, u zavisnosti da li je vaš moka pot za dve, tri ili možda 12 šoljica kafe. Granulaciju je najbolje da testirate sami, mada je naše iskustvo da granulacija treba da bude malo krupnija nego za espresso, kako bi pritisak lakše pogurao vodu kroz kafu.

2. Donji deo moka pota, u kojem se nalazi ventil, napunite vodom tako da dođe do dna ventila (Voda ne sme da prelazi ventil!).

3. U filter sipajte mlevenu kafu. U principu, ne morate raspoređivati kafu, samo napunite filter do vrha kao brdašce. Nakon toga zavrnite filter u donji deo moka pota.

4. Na kraju, zavrnite gornji deo sa otvorom za sipanje na donji deo sprave.

5. Stavite moka pot na šporet, na srednju temperaturu.

6. Kada voda u donjem delu krene da ključa, pritisak će pogurati kafu polako u gornji deo. Ako kafa izleti brzo to znači da vam je voda previše vrela, ako sporo ključa pojačajte temperaturu (U tom slučaju, ako ste skinuli moka pot sa ringle, vratite ga na ringlu.).

Kada čujete karakterističan zvuk ključanja (pištanja) tada je vaša kafa gotova. Uživajte!

 

Spremna kafa u moka potu
Spremna za uživanje – kafa iz moka pota

 

Savet! Ako ste tek kupili moka pot, prve dve-tri kafe nemojte piti.

 

Održavanje moka pota

 

Kada ste završili sa upotrebom, odmah očistite sunđerom ili ubrusom i isperite toplom vodom sve delove moka pota. Nemojte nikako koristiti tečnost za sudove i druga sredstva za pranje. Potrudite se da vaš moka pot uvek bude čist i spreman za upotrebu.

 

PREDNOSTI

  • Pravi kafu punog i bogatog ukusa
  • Aluminijumsko kućište dobro drži temperaturu
  • Lak za čišćenje i održavanje
  • Prenosiv

MANE

  • Zahteva da imate i dobar mlin, koji može biti skup
  • Teža kontrola kvaliteta prilikom svakog pravljenja kafe
  • Nema kompleksnih ukusa i kreme kao kod espressa

 


 

Zašto da pijete naše kafe?

 

– Ne možete ih naći na policama radnji
– Uvek vam ih dostavljamo sveže pržene
– Vi birate vreme i mesto dostave
– Najukusniji espresso vas košta samo 15 RSD po šoljici

 

Abramo kafe sve kese

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor


Dodali ste ovaj proizvod u korpu.: