Spremanje kafe u Chemex posudi za kafu
U ovom vodiču vas učimo kako se priprema filter kafa u Chemex-u. Po našem mišljenju, iako je potrebno malo više vremena i opreme, kafa koju dobijamo iz Chemex-a je, u poređenju sa french press-om, dosta finija i kompleksnijih ukusa.
Kako napraviti najbolju šoljicu kafe svaki put?
Kao za sve druge dobre stvari, za pun ukus kafe je potrebno vreme i poseban lični doprinos. CHEMEX® posuda za pravljenje kafe vam pruža elemente bitne za bogati ukus kafe tako da se vaš lični ukus i trud posebno istaknu u svakoj šoljici.
Korak 1: Prokuvajte vodu
Stavite vodu na ringlu da se prokuva ili uključite električno kuvalo. Dok se voda greje…
Korak 2: Sameljite sveža zrna kafe
Izaberite svoju omiljenu kafu u zrnu i sameljite je na otprilike srednjoj granulaciji (ovo morate sami da proučite, svaka kafa zahteva posebno podešavanje granulacije).
Savet: Preporučujemo neki ručni mlin sličan ovom Hario mlinu jer on daje odličnu konzistenciju zrna i pruža ravnomernu ekstrakciju za bolji ukus kafe.
Korak 3: Postavite filter
Otvorite Chemex filter za kafu u konusni oblik tako da jedna strana konusa ima 3 sloja i postavite je u vrh Chemex posude za kafu. Troslojni (deblji) deo bi trebalo da pokriva deo posude kroz koji sipate kafu.
Savet: Nakvasite filter toplom vodom kako biste ga isprali a ujedno zagrejali dno Chemex-a. Sačekajte da voda skroz iscuri kroz filter i prospite vodu vodeći računa da se filter ne odvoji od zida Chemex-a.
Korak 4: Doziranje kafe
Stavite jednu kašiku samlevene kafe u filter za svaku šoljicu kafe (150ml, odredite gramažu sami). Slobodno možete staviti i više kafe ako preferirate jači ukus, filtriranje kafe kroz Chemex filtere eliminiše svu gorčinu.
Korak 5: Pustite da kafa odstoji
Kada ste stavili određenu količinu vode da provri, skinite sa vatre da prestane da vri. Sipajte malu količinu vode da natopi kafu i sačekajte oko pola minuta da kafa odstoji i pusti željene elemente.
Preporuka: Savršena temperatura za pravljenje kafe je oko 93 stepeni Celzijusa.
Korak 6: Prvo sipanje
Pošto je kafa odstojala, lagano sipajte vodu preko kafe vodeći računa da nivo vode nije blizu vrh Chemex-a (najmanje 0,6 mm i više).
Korak 7: Nastavite sa prelivanjem
Lagano prelivajte kafu ostatkom vode koristeći kružne pokrete ili pokrete gore dole da osigurate da se kafa ravnomerno natapa vodom.
Korak 8: Odložite filter
Kada ste napravili željenu količinu kafe, podignite filter sa iskorišćenom kafom iz posude i odložite ga.
Korak 9: Uživajte u šoljici kafe!
To je to! Sipajte kafu u omiljenu šolju i uživajte u savršenom gutljaju!
Održavajte Chemex posudu čistom
Pažljivo čišćenje i održavanje Chemex posude će produžiti životni vek posude. Faktički, služiće vas doživotno. 🙂 Odvojite drvenu ručku i nastavite da perete toplom vodom i deterdžentom ili stavite posudu u mašinu za pranje sudova.
DOBRO JE DA ZNATE: Održavanje toplote
Možete čuvati preostalu pripremljenu kafu u frižideru i kasnije je iskoristiti. Da biste zagrejali kafu postavite svoj Chemex direktno na staklenu ploču ili na šporet na gas na nisku temperaturu.
Ostavite odgovor
Žao nam je, da bi postavili komentar, morate biti prijavljeni.