Spremanje kafe u Chemex posudi za kafu

Priprema kafe u Chemex posudi za kafu

Spremanje kafe u Chemex posudi za kafu

U ovom vodiču vas učimo kako se priprema filter kafa u Chemex-u. Po našem mišljenju, iako je potrebno malo više vremena i opreme, kafa koju dobijamo iz Chemex-a je, u poređenju sa french press-om, dosta finija i kompleksnijih ukusa.

Kako napraviti najbolju šoljicu kafe svaki put?

Kao za sve druge dobre stvari, za pun ukus kafe je potrebno vreme i poseban lični doprinos. CHEMEX® posuda za pravljenje kafe vam pruža elemente bitne za bogati ukus kafe tako da se vaš lični ukus i trud posebno istaknu u svakoj šoljici.

Šta vam je potrebno?

  • CHEMEX & FILTERI
  • MLIN ZA KAFU
  • TAJMER (ako ste baš perfekcionista)
  • VODA
  • KETLER ZA PRELIVANJE
  • VAGICA

   Hario ketler - čajnik za pour over kafu

Korak 1: Prokuvajte vodu

Stavite vodu na ringlu da se prokuva ili uključite električno kuvalo. Dok se voda greje…

rucni mlin za kafu

 

 

 

 

Korak 2: Sameljite sveža zrna kafe

Izaberite svoju omiljenu kafu u zrnu i sameljite je na otprilike srednjoj granulaciji (ovo morate sami da proučite, svaka kafa zahteva posebno podešavanje granulacije).

Savet: Preporučujemo neki ručni mlin sličan ovom Hario mlinu jer on daje odličnu konzistenciju zrna i pruža ravnomernu ekstrakciju za bolji ukus kafe.

 

 

 

 

Korak 3: Postavite filter

Otvorite Chemex filter za kafu u konusni oblik tako da jedna strana konusa ima 3 sloja i postavite je u vrh Chemex posude za kafu. Troslojni (deblji) deo bi trebalo da pokriva deo posude kroz koji sipate kafu.

Savet: Nakvasite filter toplom vodom kako biste ga isprali a ujedno zagrejali dno Chemex-a. Sačekajte da voda skroz iscuri kroz filter i prospite vodu vodeći računa da se filter ne odvoji od zida Chemex-a.

 

 

 

 

Korak 4: Doziranje kafe

Stavite jednu kašiku samlevene kafe u filter za svaku šoljicu kafe (150ml, odredite gramažu sami). Slobodno možete staviti i više kafe ako preferirate jači ukus, filtriranje kafe kroz Chemex filtere eliminiše svu gorčinu.

 

 

 

 

 

Korak 5: Pustite da kafa odstoji

Kada ste stavili određenu količinu vode da provri, skinite sa vatre da prestane da vri. Sipajte malu količinu vode da natopi kafu i sačekajte oko pola minuta da kafa odstoji i pusti željene elemente.

Preporuka: Savršena temperatura za pravljenje kafe je oko 93 stepeni Celzijusa.

 

 

 

 

 

Korak 6: Prvo sipanje

Pošto je kafa odstojala, lagano sipajte vodu preko kafe vodeći računa da nivo vode nije blizu vrh Chemex-a (najmanje 0,6 mm i više).Korak 7: Nastavite sa prelivanjem

Lagano prelivajte kafu ostatkom vode koristeći kružne pokrete ili pokrete gore dole da osigurate da se kafa ravnomerno natapa vodom.

 

 

 

 

 

Korak 8: Odložite filter

Kada ste napravili željenu količinu kafe, podignite filter sa iskorišćenom kafom iz posude i odložite ga.

 

 

 

Korak 9: Uživajte u šoljici kafe!

To je to! Sipajte kafu u omiljenu šolju i uživajte u savršenom gutljaju!

 

 

 

 

Održavajte Chemex posudu čistom
Pažljivo čišćenje i održavanje Chemex posude će produžiti životni vek posude. Faktički, služiće vas doživotno. 🙂 Odvojite drvenu ručku i nastavite da perete toplom vodom i deterdžentom ili stavite posudu u mašinu za pranje sudova.

 

 

 

 

DOBRO JE DA ZNATE: Održavanje toplote
Možete čuvati preostalu pripremljenu kafu u frižideru i kasnije je iskoristiti. Da biste zagrejali kafu postavite svoj Chemex direktno na staklenu ploču ili na šporet na gas na nisku temperaturu.

 

Ako još uvek niste nabavili Chemex

PORUČITE ODMAH NA LINKU ISPOD

Classic Chemex Pour Over aparat za kafu

Važno: Ako imate električni šporet na ringlu morate postaviti Chemex čelični podmetač između posude i ringle kako biste sprečili pucanje posude. Proverite da li u posudi ima bar malo kafe pre nego što je postavite na grejnu površinu.

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor


Dodali ste ovaj proizvod u korpu.: