Spremanje kafe u Chemex posudi za kafu
U ovom vodiču vas učimo kako se priprema filter kafa u Chemex-u. Po našem mišljenju, iako je potrebno malo više vremena i opreme, kafa koju dobijamo iz Chemex-a je, u poređenju sa french press-om, dosta finija i kompleksnijih ukusa.
Kako napraviti najbolju šoljicu kafe svaki put?
Kao za sve druge dobre stvari, za pun ukus kafe je potrebno vreme i poseban lični doprinos. CHEMEX® posuda za pravljenje kafe vam pruža elemente bitne za bogati ukus kafe tako da se vaš lični ukus i trud posebno istaknu u svakoj šoljici.
Korak 1: Prokuvajte vodu
Stavite vodu na ringlu da se prokuva ili uključite električno kuvalo. Dok se voda greje…
Korak 2: Sameljite sveža zrna kafe
Izaberite svoju omiljenu kafu u zrnu i sameljite je na otprilike srednjoj granulaciji (ovo morate sami da proučite, svaka kafa zahteva posebno podešavanje granulacije).
Savet: Preporučujemo neki ručni mlin sličan ovom Hario mlinu jer on daje odličnu konzistenciju zrna i pruža ravnomernu ekstrakciju za bolji ukus kafe.
Korak 3: Postavite filter
Otvorite Chemex filter za kafu u konusni oblik tako da jedna strana konusa ima 3 sloja i postavite je u vrh Chemex posude za kafu. Troslojni (deblji) deo bi trebalo da pokriva deo posude kroz koji sipate kafu.
Savet: Nakvasite filter toplom vodom kako biste ga isprali a ujedno zagrejali dno Chemex-a. Sačekajte da voda skroz iscuri kroz filter i prospite vodu vodeći računa da se filter ne odvoji od zida Chemex-a.
Korak 4: Doziranje kafe
Stavite jednu kašiku samlevene kafe u filter za svaku šoljicu kafe (150ml, odredite gramažu sami). Slobodno možete staviti i više kafe ako preferirate jači ukus, filtriranje kafe kroz Chemex filtere eliminiše svu gorčinu.
Korak 5: Pustite da kafa odstoji
Kada ste stavili određenu količinu vode da provri, skinite sa vatre da prestane da vri. Sipajte malu količinu vode da natopi kafu i sačekajte oko pola minuta da kafa odstoji i pusti željene elemente.
Preporuka: Savršena temperatura za pravljenje kafe je oko 93 stepeni Celzijusa.
Korak 6: Prvo sipanje
Pošto je kafa odstojala, lagano sipajte vodu preko kafe vodeći računa da nivo vode nije blizu vrh Chemex-a (najmanje 0,6 mm i više).
Korak 7: Nastavite sa prelivanjem
Lagano prelivajte kafu ostatkom vode koristeći kružne pokrete ili pokrete gore dole da osigurate da se kafa ravnomerno natapa vodom.
Korak 8: Odložite filter
Kada ste napravili željenu količinu kafe, podignite filter sa iskorišćenom kafom iz posude i odložite ga.
Korak 9: Uživajte u šoljici kafe!
To je to! Sipajte kafu u omiljenu šolju i uživajte u savršenom gutljaju!
Održavajte Chemex posudu čistom
Pažljivo čišćenje i održavanje Chemex posude će produžiti životni vek posude. Faktički, služiće vas doživotno. 🙂 Odvojite drvenu ručku i nastavite da perete toplom vodom i deterdžentom ili stavite posudu u mašinu za pranje sudova.
DOBRO JE DA ZNATE: Održavanje toplote
Možete čuvati preostalu pripremljenu kafu u frižideru i kasnije je iskoristiti. Da biste zagrejali kafu postavite svoj Chemex direktno na staklenu ploču ili na šporet na gas na nisku temperaturu.
-
Classic Chemex Pour Over aparat za kafu
7.500,00 RSD – 12.000,00 RSDOdaberite opcije Ovaj proizvod ima više varijanti. Opcije mogu biti izabrane na stranici proizvoda.BRZ PREGLED
Ostavite odgovor
Žao nam je, da bi postavili komentar, morate biti prijavljeni.