Koja je najbolja kafa na svetu?

Kada za hladjenje sveze przene kafe

Koja je najbolja kafa na svetu?

Sigurno ste se pitali koja je to najbolja kafa na svetu i kako da uvek pijete najukusniju kafu?

Da li biste radije kupili banane koje su crne i osušene ili one sveže, jarke žute boje? Naravno da unapred znamo vaš odgovor. Ista je situacija i kod kafe – svežina je najbitnija.

Najprostije rečeno, ako zaista želite da iskusite one kompleksne, divne ukuse kafe, onda su sveže pržene kafe vaš jedini izbor. Život jednog zrna kafe počinje njegovim prženjem, a što je datum prženja više prošao, tako prolaze i arome i ukusi koje kafa sadrži.

Smatra se da je vrhunac najboljih ukusa i aroma kafe između 15 i 45 dana od dana prženja.

Što su zrna starija – to su i ukusi kiseliji i neprijatniji za ispijanje. Naravno, veoma je važno i kako da čuvate vašu kafu na pravilan način.

Nažalost, u ovdašnjim kafićima (a posebno u prodaji u supermarketima) služe se uglavnom bajate kafe. Male lokalne pržionice, koje su pržile kafe na licu mesta, su mahom zatvarane početkom 90ih godina. To je posledica ulaska na tržište distributera koji nabavljaju kafe na veliko iz masovnih industrijskih proizvodnji.

Sveze pakovane kafe na polici
Sveže pržene kafe na polici u našoj pržionici u Kragujevcu

Velike produkcije kafe imaju za cilj samo profit, pa se traže načini da se maksimalno produži rok trajanja prženih kafa. Na tom putu zrna kafe često se tretiraju dodatnim aromama i ukusima kako bi se kupac zavarao, a od bajate (odavno) pržene i kisele kafe dobili koliko-toliko prihvatljivi ukusi.   

I mi smo bili u situaciji da kupujemo klasične industrijske kafe, na čijim pakovanjima jedino piše rok trajanja, ali ne i datum prženja. Jednostavno, u Srbiji nismo mogli da pronađemo lako dostupno mesto i načine da uvek kupujemo sveže kafe.

Što se tiče naše zemlje, dobar znak je da se sve više otvaraju male pržionice i kafeterije gde se može popiti sveža kafa.

Kupujte uvek sveže pržena zrna

Ukoliko ste zaista ljubitelji kafe kao i mi, potrudite se da uvek kupujete sveže pržena zrna. Mi u Espresso Direkt-u smo se potrudili da vam omogućimo uvek sveža zrna kada god poželite da napravite svoju najbolju kafu.

Naš savet za kupovinu kafe je prost: kako bi bili sigurni da je kafa sveža, obratite pažnju da na kesi piše datum prženja (a ne samo datum isteka roka trajanja). Za potpun ugođaj u najboljim ukusima i aromama, iskoristite kupljenu kafu u periodu od 15 do maksimalno 45 dana.

Za naše kafe ćete uvek znati kada su pržene. Zato otkrijte zašto smo ponosni na naše kafe i poručite ih odmah u našoj prodavnici kafe. (Da, stižu direktno iz pržionice.)

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor