Top 9 najpoznatijih espresso napitaka

soljica-espresso-top9-napitaka

Top 9 najpoznatijih espresso napitaka

Ilustracija espresso napitaka

Ilustracija-espresso-napici

Da li vam se nekada desilo da uđete u kafeteriju i da na meniju pronađete bezbroj napitaka od espressa koji su samo ispisani ili ilustrovani bez ikakvih pojašnjenja o kakvim se napicima ustvari radi?

Šta da vam kažemo, ali niste jedini. To se nekada i nama dešavalo, dok nismo isprobali sve moguće varijante.

 

U internacionalnom espresso rečniku poznati su samo određeni pojmovi, ali svaka nacija (pa i naša) ima i svoje unikatne nazive, pa i načine pripreme.

 

Ovo su top 9 espresso napitaka prepoznatljivih širom sveta. Nadamo se da ćemo uspeti da vam ovim kratkim opisima pojasnimo koja je razlika među ovim napicima na bazi espressa.

 

Krenimo redom, od standardne espresso doze.

 

 

1. Singl: 30 ml espressa. Klasika. Najbolja metoda ekstrakcije kafe na svetu. Na Balkanu ljudi poručuju kratki espresso, što je zapravo suvišno. Kažite samo “espresso”, a ako vas konobar pita: “Je l’ kratki?”, onda imate razloga da sumnjate u kvalitet kafe koju će vam u tom lokalu spremiti. 🙂

 

2. Dupli: 60 ml espressa, kod nas poznat kao dupli espresso. Iskreno, mi smo odavno fanovi duple doze. Od viška glava ne boli! 🙂

 

3. Amerikano: 30 ml espressa ekstrahovano u 60 ml vrele vode. Amerikano bi kod nas faktički bio produženi espresso. Posebno omiljen među ljudima koji vole da ispijaju svoju kafu malo duže od prosečnog Italijana.

4. Naš omiljeni – makijato: 30 ml espressa sa tačkicom fino umućenog mleka. Čisto da razbije intenzitet.

Probajte makijato, nemojte dodavati šećer. I možda ćete uskoro u potpunosti izbaciti šećer iz espressa. Što ima dve dobre strane: 1. Saznaćete istinu o kvalitetu vašeg espressa, jer vam šećer neće zamaskirati ukuse i arome, 2. Sačuvaćete zdravlje.

 

5. Kapućino: Podjednake količine – espressa, umućenog mleka i mlečne pene. Kod nas se odomaćio izraz espresso s’ mlekom u manjoj, srednjoj ili velikoj šoljici. Verovatno će vam ugostitelji servirati samo zagrejano mleko preliveno preko kafe i doneti vam

 

6. Flat White: Espresso preliven veoma fino umućenim mlekom sa mikro-mehurićima. Ekstra konzistentno umućeno mleko sa finim mehurićima je savršeno za popularni “latte art” – kreativne oblike na vrhu napitka. Kada vam serviraju kafu sa latte art-om, onda pretpostavljamo da se barista potrudio oko pripreme vaše kafe. I da, flat white se razlikuje od late-a.

 

7. Moka: 60 ml espressa, 60 ml rastopljene čokolade i 30 ml umućenog mleka. Ako se pravilno napravi, može da bude izuzetno ukusna, a ne previše slatka. Zato preporučujemo da moku pravite sa crnom čokoladom – više od 70% kakaa bi bilo najbolje.

 

8. Late (latte macchiato): dosta umućenog toplog mleka preliveno sa 60 ml espressa i malo fine mlečne pene na vrhu. Za pravi vizuelni efekat obično se služi u providnoj dužoj čaši ili staklenoj šolji.

 

9. Ristreto: Veoma koncentrovana doza espressa od samo 22 ml. Bukvalno za gutljaj. Kada baš nemate vremena!

Ako smo uspeli da vam pomognemo i razjasnimo neke pojmove oko različitih espresso napitaka – to je sjajno!

Na stranici sa ilustracijama espresso napitaka možete preuzeti .pdf fajl za štampu.

Podeli ovaj članak

Ostavite odgovor