Kako da prepoznate razlike između singl kafa i blendova kafa?

Singlovi i Blendovi koje su razlike

Kako da prepoznate razlike između singl kafa i blendova kafa?

U većini pržionica u Srbiji možete pronaći uglavnom samo kafe jedinstvenog porekla ili tzv. singl kafe. U retkim se kreiraju blendovi kafa, koji su dosta kompleksniji i zahtevaju više pržioničarskog znanja prilikom pečenja.

Sledeći put kada budete pili kafu kod kuće ili u omiljenoj kafeteriji, pokušajte da prepoznate ove karakteristike.

Porediti singlove i blendove je, što bi naši ljudi rekli, kao da poredimo ‘babe i žabe’. Singl kafe su cenjene zbog svojih aromatičnih nijansiranih nota, dok su blendovi suptilniji, uravnoteženijih ukusa i aroma i posebnog „aftertaste“-a u ustima.

Etiopija Sidamo singl kafa
Etiopija Sidamo arabika kafa jedinstvenog porekla

Ovo su osnovne razlike između singlova i blendova:

Singlovi – kafe jedinstvenog porekla

  • Zrna dolaze sa jedne lokacije (manje farme, regije ili države) (Pročitajte u Učionici kafe više o kafama jedinstvenog porekla.),
  • Unikatni ukusi oslikavaju poreklo zrna,
  • Najbolje ukuse i arome ćete otkriti ako ih pijete bez mleka,
  • Najčešće su svetlije pržene kako bi se očuvale prirodna ulja u zrnu,
  • Koriste se najčešće za pour-over, Chemex i sl.,
  • Popularni su u svetu, a sve popularniji i kod nas jer se svako zrno izdvaja sopstvenim karakteristikama,
  • Sve više se koriste u modernim kafeterijama i za espresso metode ekstrakcije i drip, zbog posebnih egzotičnih profila ukusa,
  • Neke od nota ukusa i aroma po lokacijama: kafe iz centralne Amerike (braon šečer, kakao, egzotične „spice“ note), Kenija (svetlije, voćne, slatko-kiselkaste note), Etiopija (prirodno procesirane – slatkasti ukusi jagodičastog voća, prane kafe – jasmin i limunske trave).

„Singlovi su kao solo instrumenti, dok su blendovi simfonijski orkestar.“

Ivan Abramo, SCA profesionalni pržioničar


Blendovi – mešavine različitih zrna

  • Mešavina zrna kafa sa različitih područja
  • Uravnoteženi, balansirani i nežniji ukusi,
  • Zrna se mešaju u blend pre ili nakon pečenja (U pržionici u Kragujevcu doziranje zrna radi se pre pečenja.)
  • Dobrog ukusa i sa i bez mleka,
  • Moka-Java je poznat kao jedan od najstarijih blendova na svetu. Nekada se ovaj blend sastojao od 1/3 Moka kafe (država Jemen, velika luka Moka) i 2/3 Java arabike (Indonezijsko ostrvo Java). Brodovi su duž jedne rute prolazili i dopremali kafu sa obe destinacije istovremeno, pa je tako i nastao ovaj blend. Danas, komercijalni moka-java blendovi dobijaju varijacije širom sveta, a pržioničari ih koriste za najrazličitije kombinacije.

Doziranje kafa za blend.
Doziranje različitih kafa za blend, pre zajedničkog pečenja

Ako ste avanturističkog duha i volite da eksperimentišete sa ukusima, onda su singl kafe sjajan izbor za vas. Sada se i u Srbiji može pronaći veliki broj varijeteta, tako da su mogućnosti za istraživanje novih kafa bezgranične.

Verujemo da ćete sada znati da prepoznate razlike između singlova i blendova. Na kraju se sve svodi na lične preferencije.

Da li smo vam spomenuli da mi najviše volimo blendove? 😁
Napišite nam koji su vaši favoriti ili nas pitajte za preporuke, tu smo da vam pomognemo da uživate u najboljim kafama.

Podeli ovaj post

Ostavite odgovor