Aparati za kafu

Aparati za kafu

Aparati za kafu za najrazličitije načine pripreme. Uživajte u omiljenoj šoljici kafe onako kako vi volite da je kuvate.

APARATI ZA KAFU

Različiti aparati za kafu koje imamo u ponudi omogućavaju vam da uživate u omiljenoj šoljici kafe onako kako vi volite da je kuvate. 

Tradicionalisti će sigurno voleti klasičnu džezvu za kafu, a verovatno i italijanski Bialetti moka pot ili french press.

Za istraživače i putnike preporučujemo AeroPress, inače našu omiljenu alternativu espressu.

Za sve one koji vole alternativne metode pripreme kafe preporučujemo neke od pour over aparata za filter kafe za više kontrole i eksperimentisanja, poput Hario V60, Chemex-a i dr.

Bialetti Moka Express Nera 3 cup na plinskoj ringli

Najpopularnije klasične i alternativne metode pripreme kafe

✅ Espresso

Intenzivan ukus, punog tela, sa gustom, tamnom kremom na vrhu. Baza za većinu mlečnih napitaka.

Koristi se visoki pritisak (9+ bara) i fino mlevena, sabijena kafa. Brza ekstrakcija (25−30 sekundi).

✅ French press (Francuska presa)

Kafa se potpuno potapa u vodu (3−4 minuta). Koristi se metalni filter (mrežica), propušta više ulja i fine čestice.

Bogato, jako telo, punog ukusa (full body), sa mogućom primetnom količinom taloga na dnu šolje.

✅ Automatski drip aparat (aparat za filter kafu)

Aparat greje vodu i automatski pušta da kaplje kroz filter. Praktičnost i brzina su glavne prednosti.

Čist, lagan ukus do srednjeg tela, ujednačen. Kvalitet varira u zavisnosti od aparata.

Pour-Over (Hario V60, Chemex, Kalita)

Ručno, sporo prelivanje tople vode preko kafe. Imate potpunu kontrolu nad protokom, temperaturom i vremenom. Koriste se papirni filteri za kafu.

Izuzetno čisto, svetlo telo, naglašena kiselost i složene, suptilne arome. Chemex daje najčistiju šolju zbog debelog filtera.

Moka pot (Bialetti)

Aparat koji se stavlja na šporet koristi parni pritisak (niži od espressa) da gura vrelu vodu (nagore) kroz kafu.

Veoma jak, robustan, koncentrisan ukus (kao espresso, ali tehnički nije). Srednje telo, bez izražene kreme.

✅ AeroPress

Hibridna metoda, koristi ručni pritisak da progura kafu kroz filter. Izuzetno brz i prenosiv. Imate mogućnost brojnih recepata (standardni i obrnuti).

Čisto, glatko, niskokiselo, obično jače od french pressa, ali bez taloga. Naš izbor!

✅ Cold Brew

Kafa se potapa u hladnoj vodi na 12 do 24 sata. Proizvodi koncentrat.

Ukusi glatki, slatki, izuzetno niske kiselosti i gorčine. Idealno za pića sa ledom tokom letnjih vrućina.

✅ Turska/domaća/grčka kafa

Ekstremno fino mlevena kafa se kuva u džezvi (ibrik) sa vodom (i šećerom/začinima). Služi se sa talogom.

Vrlo gusto, najpunijeg tela, snažnog ukusa i visoke gorčine (zbog ključanja i prisustva taloga).

Upravo ste dodali ovaj proizvod u korpu: