Popularno

India Monsooned Malabar – kafa u zrnu arabika

Singl origin kafa India Malabar motiv

India Monsooned Malabar – kafa u zrnu arabika

3.100,00 RSD

Out of stock

3.100,00 RSD

  • Pečenje: srednje
  • Poreklo: Indija
  • Ukusi: niska kiselost, orah
  • Proces obrade: prirodni, monsunski
  • Dobra za: espresso, moka pot
Očisti

Opis

DOSTAVA DIREKTNO IZ PRŽIONICE!

Ovu kafu pečemo na zahtev, kako bi vam stigla uvek sveža.

PEČENJE OVE KAFE TOKOM VIKENDA

Poručivanje do petka u 12 sati; Isporuka: do narednog petka

India Monsooned Malabar – kafa u zrnu arabika (Šta su single origin kafe?)

Ova kafa je posebno interesantna arabika sa veoma malo kiselosti, što je karakteristika koju mnogi ovdašnji ljubitelji kafe preferiraju.

Orašasti ukusi su upotpunjeni specifičnim notama karanfilića, muskantnog oraščića, pa i blagog bibera. Veoma punog tela, savršeno unikatan u espresso varijanti, sa izraženim završnim začinskim notama.

Poreklo ove kafe

Osnova Monsooned Malabar kafe su indijska cherry AA zrna iz Karnatake u Chikmagalur regiji, inače jednoj od indijskih tradicionalnih oblasti plantaža kafe. Legenda kaže da je, pre više od 400 godina, hodočasnik muslimanskog porekla Baba Budan, doneo sedam zrna kafe sa sobom i posadio ih na planini Chikmagalur. Od tada se ova planina smatra kolevkom uzgoja kafe u Indiji.

Kafa se proizvodi u Indiji još od daleke 1840. godine, kada su Britanci formirali plantaže širom juga zemlje. Tropska klima, visoke nadmorske visine, osunčani predeli sa obilnim padavinama, čine ovu humusom bogatu zemlju idealnim podnebljem za uzgoj kafe.

Ova kafa se uzgaja na mnogim farmama u ovoj indijskoj regiji na nadmorskim visinama od 1000 do 1800 metara. Nakon ručne berbe, zrna se sortiraju po veličini, kako bi u daljoj proizvodnji (u pržionicama) bio olakšan proces pečenja. Posebno je popularna među ljubiteljima espressa.

Zemlja porekla: Indija, Azija
Regija: Karnataka, Chikmagalur
NMV: 1000-1800 m


Karakteristike: kafa izložena monsunskim vetrovima tokom 7 nedelja
Botanički tip arabike: Kent, S.795, Catimor, Selection 9
Proces: prirodna, ručno brana
Period žetve: oktobar-februar


Ukusi: srednje slatkasti, orašasti
Note: niska kiselost sa orašastim notama i završnim začinskim “after taste”-om.
Kiselost: niska
Telo: naglašeno, puno

Telo

80%

Kiselost

Šta je “monsooning” tj. monsunski proces prerade kafe?

Kafa je iz Indije stigla u Evropu u drvenim brodovima kojima je trebalo između 4 i 6 meseci da oplove Rt Dobre Nade. Za to vreme, deo kafe je bio skladišten ispod nivoa mora pa je vlaga prodirala u zrna kafe kroz drvene sanduke. Nakon toga, kafa više nije bila zelene boje već zlatno žute, blago povećanih zrna skoro bez prirodne voćne kiselosti. Ovakav metod skladištenja je dalje usavršavan u Indiji i popularno nazvan “monsunski proces”: prirodno obrađena zrna kafe u slojevima se polažu u betonska skladišta kroz koje struje jaki monsunski vetrovi sa Arabijskog mora, u periodu od Juna do Septembra.

Preporuka za ovu kafu…

Monsooned Malabar zrna su veoma popularna za espresso, a mogu biti sjajna i u moka potu ili nekom drugom napitku sa mlekom. Na našim prostorima, ljudi najviše vole kafe bez kiselosti i punog bogatog tela – a to će ova kafa da vam pruži.

Prikazane karakteristike ove kafe za: medium espresso pečenje.

Dodatne informacije

Pečenje

espresso, filter

Pakovanje

1kg, 250g, 500g

Recenzije

Još nema komentara.


Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu ostaviti komentar.