Razlike između svetlo i tamno pečenih kafa
Kada počnete sa istraživanjem različitih kafa, sigurno ćete se susretati i sa svetlo i sa tamno pečenim kafama.
Ljudi uglavnom preferiraju tamnije nasuprot svetlo pečenim kafama. Na našem tržištu, industrijske kafe su obično srednje do tamno pečene, a svetlije pečene možete pronaći uglavnom u lokalnim pržionicama. Pitanje je kako različiti profili pečenja utiču na ukuse i arome kafe, pa onda i na naš izbor koje kafe biramo da najradije pijemo?
Da li spadate u grupu koja izbegava tamno pečene kafe? U stilu: „Nema šanse da popijem tu čemerušu kao svoju
jutarnju kafu. Ja volim da moja kafa bude svetla i slatka…“ Ili ste suprotno tome, ljubitelj jake tamnije kafe punijeg ukusa koja će ostaviti traga i bukvalno u svakoj šoljici?
Ukusi su različiti. Kako ne bi bilo nedoumica, za vas smo uporedili kako svetlije ili tamnije pečenje utiče na ukuse, arome i karakteristike kafe. Evo i razlika:
SVETLIJE PEČENJE
● Generalno veće kiselosti (flavor peaks)
● Higher brightness (ukusi koji su posebno naglašeni i prepoznatljivi)
● Malo više kofeina
● Najčešće zadržavaju originalne ukuse karakteristične za regiju iz koje potiču zrna (npr. cvetni, aromatični, ukusi jagodičastog voća itd.)
● Skoro bez ulja na površini zrna
● U svetu poznatiji kao: Light City, Half City, Cinnamon Roast, New England Roast

TAMNIJE PEČENJE
● Jači, puniji i zemljaniji ukusi
● Punije telo, posebno kada se doda mleko ili šećer (Moramo se pristetiti koliko smo samo ljudi „nagovorili“ da ne piju više kafu sa šećerom… Uspeh!)
● Srednje pečena su mat površine, a na prepečenim zrnima površina im je previše svetla i nauljena (Obično se tako sakrivaju nedostaci tj. loš kvalitet sirovih zrna.)
● Brže postaju bajate od svetlijih, jer se tokom pečenja ispušta više ulja iz zrna + oksidacija, naravno…
● Malo manje kofeina, posebno ako su u pitanju arabike
● Tokom pečenja, mešavinom različitih zrna dolazi i do prirodnog mešanja aroma i originalnih ukusa… (Zato npr. treba imati dosta znanja kao Ivan i uskladiti sve to u jedan blend.)
● Negde ćete čuti i izraze kao npr: French Roast, Italian Roast, Espresso Roast, Continental Roast, New Orleans Roast, Spanish Roast
Naša ekipa u Espresso Direktu nema neke posebne preferencije. Šta nam dodje „pod ruku“, mi to volimo da isprobamo. Osim ako u startu vidimo da su zrna jako lošeg kvaliteta, izlomljena, prepečena itd. Međutim, većina naših kupaca ipak ima specifične ukuse. Neko voli svetlije varijante jer su prikladne za filter sisteme kao što su Chemex ili V60. A neki ljudi jednostavno idu na sigurne srednje pečene espresso metode.
Ako tek ulazite u svet otkrivanja kafa, naš predlog je da probate što više različitih metoda pečenja, jer tako ćete najbolje otkriti kakvi ukusi vam najviše prijaju.
Ako se pitate koje su to najbolje kafe na svetu, evo i odgovora. (link ispred) Uživajte!
Comments (1)
[…] patite od refluksa kiseline, nemojte odustati od kafe. Umesto toga, dr Seti predlaže prelazak na tamnije pečenu kafu, jer ona sadrži manje kofeina i stoga je „nežnija“ za […]